Sporen van herinneringen

Centrale Foto: Als kind

Het kind dwars door het beeld. Kippenvel moment. Deze foto bevestigd dat juiste plaats, juiste tijd en juist experiment iets creëert wat je niet eens zou kunnen bedenken maar gewoon gebeurd voor de lens. Terwijl ik samen met Ger aan het experimenteren was met blaadjes voor de lens laten vallen, negeert mijn camera de blaadjes omdat een jongetje of meisje op zijn of haar fietsje razendsnel door het beeld heen fietst.

En dit is precies wat ik nodig heb om te ervaren. Al plan ik nog alles zo goed, al wil ik alles perfect hebben qua fotografie / leven, kom ik er steeds meer achter dat het leven mij plant wat fotografie / leven betreft. En terwijl ik het woord plant schrijf van het werkwoord plannen, kunt u het ook lezen alsof ik word neergezet, geplant als in planten. Deze foto raakt mij diep, mede doordat het kind dwars door je planning heen kan gaan. Het kind op de eerste plaats. Wat laten we na aan de volgende generatie? En hoeveel ruimte heeft de nieuwe generatie als de oude generatie blijft zitten en geen ruimte biedt?

Een kind is blanco.

Beelden fietsen: Weggestopt, Opgehangen, Generaties & Samen

Herinneringen is iets wat ons bindt positief en negatief. Deze foto’s zijn gemaakt in de Ardennen. Telkens als we in de Ardennen zijn moet ik denken aan de kunstenaar Armando met “Schuldig Landschap”. Het lijkt zo vredig en in de grond ligt de oorlog nog verstopt. Monumenten geven de herinnering aan een tijd van vervolging. Iets dat we elk jaar herdenken, maar zijn vergeten in wat nu in opkomst is: Nationalisme. Het gevecht in onszelf met multiculturele samenleving

Herdenk, bedenk, heb lief. Maak lol samen op een tandem. Hang mooie herinneringen aan de muur. Stop weg wat niet nodig is, laat los. Geef aan de volgende generatie, maak de weg vrij. Wanneer? Waarom?
Nu. Daarom.

Confrontatie, conflict
Coöperatie, consult

Het congres van stupiditeit heeft ditmaals geleid
tot een vermeerdering van het isme der nationaliteit

Hoe, waar
Wanneer, waarom?
Wat kon het nog kwaad?

Confrontatie, conflict
Coöperatie, consult

~ Daniël de Haas

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sandra Helena